De leukste kinderroutes om de natuur te ontdekken

Wandelen saai? Niet met deze leuke kinderroutes! Klim en klauter in het speelbos, ga op ontdekkingstocht en leef je uit in de natuur. Wij zetten de leukste wandelroutes voor kinderen op een rijtje. 

1. De tocht van OERRR (De Lutte)

De tocht van OERRR is een tocht van zo'n 2 kilometer en begint bij pannenkoekenrestaurant de Stroper. Tijdens de route kom je verschillende OERRR-bordjes tegen; alleen dat is natuurlijk al en een heel leuk spelletje. Onderweg kom je op verschillende mooie plekjes terecht, waaronder een Mariakapel en een oude hooischuur op Erve Middelkamp. 

2. Mies de Specht (Sprengenberg, Haarle)

De wandelroute is ongeveer 2,5 kilometer lang, perfect dus voor een wandeling met (kleine) kinderen. De route begint bij informatieschuur De Pas. Hier kun je eventueel een informatieboekje met opdrachten kopen voor €1,50,-. Je kunt de route ook lopen zonder boekje. Volg dan vanaf Herberg De Pas de bordjes met Mies de Specht erop. Je komt ook langs de Verwonderplek bij de schaapskooi. Leuk om te doen in dit gebied: de BZZZ-speurtocht (4-9 jaar). Hierin ontdek je samen met kinderen de wondere wereld van insecten en kriebelbeestjes. Haal op zondag tussen 11:00 en 14:00 een rugzak met spullen bij Informatieschuur de Pas  in Haarle.

3. Kabouterpad (Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, Nijverdal)

Bij Buitencentrum Sallandse Heuvelrug van Staatsbosbeheer ligt een knapzak gevuld met lekkers voor je klaar. Met een puntmuts op en je wangen roodgeschminkt loop je samen een route van 500 tot 1500 meter. Onderweg luister je naar een verhaal uit het kabouterboek en doe je kabouteropdrachten. Met de kralenketting vind je de kleur van het volgende routepaaltje. Na afloop mag je de puntmuts mee naar huis nemen. De houten kabouter wijst je de weg. Veel plezier! Leuk voor kinderen van 3-6 jaar.

4. Elfje Dageraad (Tankenberg, De Lutte)

De andere wereld van Elfje Dageraad, een betoverende familiewandeling gemaakt op en rond de Tankenberg bij De Lutte. De route is 4 kilometer lang en wordt uitgebreid beschreven in een mooi boekje. Samen met Elfje Dageraad ga je op pad om allerlei wetenswaardigheden over het landgoed Egheria, waar Elfje is geboren, te ontdekken. Elfje neemt je mee in haar wereld. Daar kun je van alles leren over Witte Wieven, zwerfkeien, kruiden, energiebanen, dieren en nog veel meer. Het boekje is voor €2,95 te koop bij Tourist Info De Lutte. 

5. Ommetje Witte Veen (Buurse)

Het heide- en bosgebied Witte Veen ligt tussen Buurse en de Duitse grens. Vroeger was het een uitgestrekt hoogveengebied waar boeren schapen lieten grazen. Daarna werd het veen afgegraven en werd het een landbouwgebied. Tijdens een wandeling in het Witte Veen heb je grote kans dat je Schotse Hooglanders tegen komt. Deze grote koeien zorgen ervoor dat het gebied niet helemaal dichtgroeit. Er zijn twee kleine ommetjes vanaf de Haarmuhle die geschikt zijn voor kinderen: de gele route is 1,7 kilometer, de rode route is 2,8 kilometer. Het leuke aan een wandeling in dit gebied is dat je begint en eindigt bij de Haarmuhle. Een restaurant met terras en een prachtige speeltuin. 

6. Wandel tussen metersgrote insecten

Metersgrote insecten uit verschillende continenten hebben zich deze zomer verzameld bij Natura Docet Wonderryck in Denekamp. Ze leven daar in de groots opgezette tuin in harmonie bij elkaar. Deze zomer is er een unieke kans om samen met Miro en Kreek toe te treden tot de wereld van de insecten en oog in oog te staan met deze gevarieerde beestjes. Kom naar Big Insects, los de puzzel op en keer terug naar de grote mensen wereld! Alle informatie vind je op de website van Natura Docet Wonderryck.


Bron: Visit Twente 


Aan Natuur voor elkaar werken mee