Zo creëer je een kindvriendelijke tuin

Veiligheid staat natuurlijk voorop wanneer je je kinderen buiten laat spelen. Maar waar moet je allemaal aan denken? In dit artikel vertellen we je precies hoe een kindvriendelijke tuin eruit ziet.

 1. Erfafscheiding
  Let op dat je kinderen niet zomaar de straat op kunnen. Een schutting en een afsluitbare poort of afsluitbaar hek zorgen ervoor dat je kinderen veilig in de tuin blijven.
 2. Beplanting
  Sommige planten zijn giftig. Zorg dus dat je deze niet in je tuin hebt staan als je kinderen hebt! Hieronder vind je een lijst van alle giftige- en irriterende planten.
  Bekende giftige planten zijn:
  blauwe monnikskap, blauwe regen, doornappel, gevlekte aronskelk, goudenregen, herfsttijloos, kardinaalsmuts, lelietje-van-dalen, oleander, buxus, papaver, peperboompje, taxus, thuja (levensboom), vingerhoedskruid, wolfskers, wonderboom. Klik hier voor meer informatie.
  Tuinplanten met een irriterende werking bij huidcontact:
  hemelboom, anemoonsoorten, selderij, gevlekte aronskelk , stinkende gouwe, clematis, wolfsmelksoorten, ginkgo (Japanse notenboom), reuzenbereklauw, sleutelbloemsoorten, boterbloemsoorten.
  Let er ook op dat de planten in je tuin stevig zijn. Bij een voetbalpartijtje wil je niet dat al je planten plat worden gewalst!
 3. Ondergrond
  Gras is natuurlijk de beste ondergrond voor kinderen. Als ze vallen, is de val in ieder geval zacht! Bovendien loopt regenwater een stuk beter weg zonder die stenen in de tuin.
 4. Zandbak
  Wat is nu leuker voor kinderen dan een zandbak? Zorg er echter wel voor dat de zandbak goed afsluitbaar is, zodat er geen troep in komt. Als je een kat hebt of er wonen katten in de buurt, is dit vooral belangrijk. Je kind loopt dan risico op toxoplasmose, een gevaarlijke parasiet. Je kunt bijvoorbeeld een zandbakschelp of -bloem gebruiken of zelf een zandbak met deksel of afdekzeil maken.
 5. Tuinhuisje
  Een tuinhuisje of lege caravan is ontzettend leuk voor je kinderen om in te spelen. Je kunt ze bovendien goed in de gaten houden.
 6. Water
  Heb je een vijver of wadi? Dek deze dan goed af met bijvoorbeeld een rooster, zodat kinderen er niet in kunnen vallen. Echter is niet alleen een vijver gevaarlijk, zelfs een volle emmer kan voor peuters al een risico zijn. Peuters kunnen al verdrinken in een paar centimeter water. Let dus goed op dat je bijvoorbeeld emmers op de kop neerzet.
 7. Schaduw
  Vooral voor jonge kinderen is schaduw belangrijk. Hun tere huid verbrandt al snel bij spelen in de zon. Zorg voor een parasol of pergola met klimplanten of doek, zodat je kinderen lekker in de schaduw kunnen spelen.

Meer tips? Like onze facebookpagina en blijf op de hoogte van al onze updates.


Aan Natuur voor elkaar werken mee