Uw tuin: In drie simpele stappen de winter door

Van vroeger uit leeft nog weleens het idee dat de tuin kaal en opgeruimd de winter in moet. Er werd gesnoeid, bladeren onder de struiken vandaan geharkt en alle tuinafval opgeruimd. 

Maar dit is niet meer van deze tijd. We worden steeds drukker en willen onze kostbare tijd gebruiken voor onze familie en vrienden. Komt dat even goed uit, want eigenlijk is het voor iedereen beter om de tuin net even wat minder goed op te ruimen. De egels kunnen zo een lekker schuilplaatsje maken om warm de winter door te komen en de lieveheersbeestjes kruipen met z’n allen bij elkaar onder de houtstapel. 


Hoe pak je het aan?


Stap 1: Snoei alleen het hoognodige weg 

Wat je beter wel meteen kunt afknippen, zijn het blad en de stengels van planten die al dood zijn of die last hebben van schimmelziekten als meeldauw. Zieke en dode takken trekken namelijk nog steeds bacteriën en ziektes aan. Naast dat het geen fraai gezicht is om deze aan de boom te hebben, is het ook beter voor de boom zelf als je deze takken weghaalt. Let hierbij wel op dat je de zieke takken bij het gft-afval gooit en niet op de composthoop. Anders komen de schimmels later weer terug in de tuin via het compost.

Laat planten die nog stevig rechtop staan, mooie zaden hebben of mooi verkleurd zijn nog even staan. Door alleen het hoognodige weg te knippen behoudt de boom zijn natuurlijke vorm.


Stap 2: Laat bladafval van bomen en planten in de border liggen

In principe hoef je alleen van het gazon het blad weg te harken. In de borders mag je het gewoon laten liggen.
Waarom?

 • Voorkomt onkruid
 • Blad = voeding voor de planten en bomen
 • Voorkomt vorstschade aan planten
 • Stimuleert een rijk en gevarieerd bodemleven


Stap 3: Hang nestkastjes op

Het najaar is de beste tijd van het jaar om aan de gang te gaan met nestkasten in je tuin. Of het nu gaat om nieuwe nestkasten of het schoonmaken van al gebruikte nestkasten. 

Waarom nu?

 • De vogels hebben dan ruim de tijd om de nestkasten te verkennen. En ook in de winter zijn de vogels je dankbaar dat je ze een beschut plekje biedt tegen kou, regen en sneeuw.

Waarom nestkastjes?

 • Ze brengen leven in de tuin. Het af en aan vliegen met voer voor de jongen is erg leuk om naar te kijken in het voorjaar.


Minder doen en alleen maar voordelen!

Wat levert het op? 

 • Tijd over voor leuke klusjes

  • niet meer hoeven te bukken en te harken onder de struiken en planten.

  • tijd om nog wat mooie nestkastjes, insectenhotels of andere schuil- en voederplaatsen op te hangen en te maken voor de dieren in jouw tuin (bekijk hier hoe je dit kunt doen). 

 • Gezonde en mooie planten in het voorjaar

  • minder ziektes en vorstschade.Aan Natuur voor elkaar werken mee