Tuin-tips waarvoor je de deur niet uit hoeft

 1. Maak ruimte voor opkomende planten
  Als je nu de tuin ingaat, komt er al nieuw fris groen naar boven. De dode stengels van de planten van vorig jaar erboven kun je weghalen en wegknippen. Dan komt er meer licht en lucht voor de nieuwe plantjes. Gooi al het bruine spul niet in de kliko, maar in een rustig hoekje waar je het opstapelt. Klinkt raar, zo’n rommelhoekje, maar het kan zomaar dat er een egel op afkomt.
 2. Maak een egelparadijs met de kinderen
  Heb je een oude kist?  Zaag er een deurtje in en stop ‘m in die berg met tuinafval. Dan komen er egeltjes op af. Ook leuk om met de buurtkinderen te doen: maak doorgangen in de schuttingen voor egels. De kinderen kunnen een ‘tunnel’ onder de schutting graven of samen met hun ouders een deurtje in de schutting maken. Zo kunnen egels door alle tuinen scharrelen. En dat is handig, want egels eten slakken.
 3.  Doe mee aan de bloemzaadjes-actie van Mooi Leven
  Als je meedoet met deze actie, sturen wij gratis bloemzaadjes naar je op. Dan hoef je de deur dus niet uit, én je krijgt er een superleuk ansichtkaartje bij om door te sturen. Zaaien is superleuk, vooral als je kindjes hebt. Als je nu zaait, zie je al snel de eerste bloemetjes opkomen. Vraag ze aan op de actiepagina! 
 4. Begin vast op de vensterbank
  Je kunt sowieso al tuinkers zaaien op nat keukenpapier. Dat is in een paar dagen klaar en dan heb je al lekkere groente voor op je boterham. Je kunt je kinderen entertainen door het samen te doen; laat ze bijvoorbeeld hun naam zaaien. Als je nu gaat zaaien, binnen op de vensterbank, heb je eind april zaailingen. Rond half mei, als het niet meer vriest, kun je de plantjes in de tuin zetten. Of in een bak op het balkon.”
 5. Maak zelf je eigen bloempot of plantenbak
  In alles waar een lege ruimte in zit en waar je gaten in kunt boren, kun je plantjes doen. Kijk ook eens naar wijnkistje. Boor er gaatjes in, bedek de bodem met worteldoek of oud T-shirt. Potgrond erin en planten maar.
 6. Maak het gezellig op je balkon
  Je balkon kun je leuker maken door een wilde kamperfoelie te planten. Dit is een slingerende plant – mooi voor je balustrade – die ’s avonds heerlijk ruikt en nachtvlinders aantrekt. De Oost-Indische kers klimt ook en geeft hele leuke bloemen die je kunt eten. Die is allerleukst en kun je nu al binnen voorzaaien.
 7. Blijf weg bij de heg
  Wat je niet moet doen: de heg superstrak snoeien. Vogels zijn op zoek naar nestplekken, en dan kom jij met je heggenschaar. Het gras moet je nu ook niet millimeteren. Daar heeft de natuur niks aan. Lekker je madeliefjes en paardenbloemen laten staan.
Bron: www.linda.nl 

Aan Natuur voor elkaar werken mee