Deze 10 wilde dieren kunnen zomaar ook in jouw achtertuin leven!

Er leven best veel dieren in je achtertuin. Waarschijnlijk veel meer dan je zelf denkt! Let er maar eens op en je zult waarschijnlijk al een paar dieren uit onderstaand lijstje tegenkomen in jouw achtertuin!


Eekhoorns:

Ze zijn vooral actief in de vroege ochtend en namiddag. Je zult ze veel tegenkomen in loofbossen, naaldbossen of gemengde bossen, maar ook in parken of dus zelfs in jouw achtertuin! In de wintermaanden, wanneer de bomen kaal zijn, kun je ook goed hun nestjes zien. Dus let maar eens goed op of je ze kan spotten! 


Egel:

Egels zijn dol groen en scharrelen dus graag rond in jouw tuin. In de winter bouwen egels hun nesten vaak in de grond, tegen een schutting aan of in een takken-/composthoop. Als je een egel in je tuin tegenkomt kun je hem kattenvoer, gehakt of speciaal egelvoer geven. Daar zijn ze gek op. Let wel op; geef ze geen melk. Daar krijgen ze diarree van.   


Mollen:

In de winter is de kans heel klein dat je hem tegen komt. Hij trekt zich namelijk terug dieper de grond in, daar waar de aarde nog vorstvrij is. Omdat de wormen dieper de grond in gaan, gaat de mol ook dieper de grond in. 


Vleermuis:

Wanneer de buitentemperatuur onder de 10 graden celsius komt, gaat de vleermuis meestal zijn winterslaap in. De gewone dwergvleermuis overwintert vaak in de spouw van gebouwen en de rosse vleermuis brengt vaak de winter door in de holtes van dikke bomen. 


Kikkers:

Als je een vijver in je tuin hebt, is de kans groot dat de kikker daar overwintert! Om te zorgen voor een fijne plek voor deze kikkers wanneer de vijver bevroren is, is het van belang om te zorgen voor een open verbinding met de buitenlucht. Zo komt er voldoende zuurstof bij de kikker en kunnen alle gassen worden afgevoerd. Let wel op; maak zelf geen gat in het ijs want dit verstoort het natuurlijke planten- en dierenleven! 

    

Pad:

Padden kruipen in de herfst en winter uit het water om daar te overwinteren. Een pad houdt zich wel beter schuil dan een kikker. Dus de kans om een pad in je tuin tegen te komen is iets kleiner. Een pad verschuilt zich vaak onder planten, stenen of hout en wordt meestal pas in de nacht actief.  


Merel:

Het grootste deel van deze vogels is het het hele jaar in ons land te vinden. Ze zoeken graag naar wormen en bodeminsecten in het gazon en zijn eigenlijk overal te vinden waar bomen, struiken en gras zijn. 

    

Muizen:

Deze dieren komen in heel veel tuinen in Nederland voor. Ze houden namelijk van planten eten en insecten vangen. Doordat ze schadelijke insecten eten, kunnen ze ook een nuttige functie hebben voor je tuin. 

    

Vlinders:

In de winter zul je ze niet echt zien, dan houden ze namelijk een soort winterslaap in een beschut hoekje. Maar zodra het lente wordt komen ze weer tevoorschijn. Alleen de citroenvlinder kun je misschien ergens zien hangen in de winter. Deze vlinder gaat namelijk gewoon aan een tak of blad hangen, zelfs wanneer het vriest buiten. 


Konijnen:

Ook konijnen voelen zich vaak thuis in jouw tuin, maar zijn vooral ‘s nachts actief. Je zult ze overdag dus niet heel snel tegenkomen.
Aan Natuur voor elkaar werken mee