Condities voor soorten op orde

Overijssel heeft veel wilde plant- en diersoorten. Die hebben, net als wij, een gezonde leefomgeving nodig. Soms is het nodig dat wij helpen om deze gezonde omgeving te maken. Onze aandacht gaat dan niet alleen uit naar het beschermen van bepaalde planten of dieren. We proberen er wel voor te zorgen dat de natuur gevarieerd en divers kan worden. Zo krijgen we een sterke natuur die tegen een stootje kan. Een natuur die we kunnen gebruiken en beleven. 

Icoonsoorten

Sommige planten en dieren die in Overijssel leven zijn echt bijzonder. Denk aan de kievitsbloem, de otter, steenuil, das en de grote vuurvlinder. Toch kent niet iedereen deze planten en dieren. Dat is jammer. Als mensen de natuur beter leren kennen, zorgen ze er beter voor. En denken ze beter na over hun leefomgeving. Daarom willen we meer mensen kennis laten maken met deze dieren. We noemen deze soorten icoonsoorten.

Extra aandacht voor bepaalde plant- en diersoorten

Voor sommige Overijsselse planten, dieren en leefgebieden is extra aandacht nodig. Deze planten en dieren zijn opgenomen in een lijst. Deze lijst heet de aandachtsoortenlijst. Planten en dieren op deze lijst willen we beschermen en sterker maken. Soms weten we nog niet wat daarvoor nodig is. Er moet dan bijvoorbeeld onderzoek gedaan worden. De provincie Overijssel stelt daarvoor geld, mensen en informatie beschikbaar. Download de lijst met al onze aandachtsoorten hieronder.

In april 2019 voerde de provincie Overijssel een onderzoek uit naar de staat van biodiversiteit in de provincie. Dit rapport kun je hier lezen.
Zie wat jij kan doen, ga voor groen!

Benieuwd wat je in je eigen omgeving kunt doen aan groen? Zodat je je straks bevindt in een groene oase met prachtige Overijsselse dieren? Check onze welkomstkaarten met hele makkelijke tips en help de biodiversiteit een handje!
Ga naar Ga naar

Aan Natuur voor elkaar werken mee