Inspiratie: 'Ondernemer is blij met partner die meedenkt'

Simone Koggel. Eigenaar Koesafari Vechtdal. Is voornemens haar bedrijf te verhuizen binnen de gemeente Ommen en kreeg alle medewerking in het kader van de pilot Experimenteerruimte voor ondernemers.

‘Ondernemer is blij met partner die meedenkt’

‘In mijn bedrijf draait alles om het Brandrode rund, een oud Nederlands koeienras dat niet alleen prachtig is om te zien maar ook stoer is, zelfredzaam en winterhard. Een puur-natuurkoe dus, die zowel melk geeft als vlees. Maar van die opbrengst alleen kan ik niet leven. Daarom ben ik twaalf jaar geleden begonnen met Koesafari’s. Ik neem mensen mee naar de kudde, om ze de schoonheid van het landschap en de koeien te laten zien en om wat te vertellen over hoe het in de kudde toegaat. We pauzeren aan de Vecht, met producten uit de streek. Mensen kunnen ook met een bootje komen, sloepje-varen-koetje-kijken heet dat. Ik ben hier zelf opgegroeid en vind het prachtig om anderen hier te zien genieten.

Door omstandigheden kan ik niet verder op de huidige plek in Arriën en moest ik op zoek naar een nieuwe locatie. Daarvoor heb ik eerst een kennisvoucher aangevraagd bij de provincie, zodat ik een beter businessplan kan maken waarin natuur, streekproducten, landbouw en recreatie een mooie combinatie vormen. Ik heb met allerlei instanties contact gezocht, van Waterschap tot Staatsbosbeheer, van provincie tot gemeente. Uiteindelijk kreeg ik de subsidie Proof of Concept en kan ik mijn bedrijf voortzetten in de gemeente Ommen op een andere plek. Dat betekent de hele kudde van 60 dieren verplaatsen, gedoe. Maar het wordt een prachtig concept waarin  cultuurhistorie een belangrijke plek krijgt en ook passanten kunnen aanleggen voor kleinschalige horeca.

Het probleem was dat op de nieuwe locatie nog geen rechten waren voor koeien in het kader van de Natuurbeschermingswet. Gelukkig heeft de provincie mij daarin heel goed geholpen. Ik ben met een ander samenwerkend bedrijf uitgenodigd voor de pilot Experimenteerruimte en daarin zochten we met de provincie uit hoe we al die beren op de weg zacht konden krijgen. Er werd echt met ons meegedacht bij alles waar we tegenaan liepen. De provincie is een enorm sterke kennispartner en als ondernemer wil je graag dat partners met je meedenken in plaats van meteen te roepen dat iets niet kan en mag. Natuurlijk moet het concept passen op de plek. Grootschalige landbouw in de natuur kan niet aan de Vecht, maar mijn concept is educatief, recreatief en transparant. Ik vind het fantastisch dat dit zo is ondersteund’.


Zie wat jij kan doen, ga voor groen!

Benieuwd wat je in je eigen omgeving kunt doen aan groen? Zodat je je straks bevindt in een groene oase met prachtige Overijsselse dieren? Check onze welkomstkaarten met hele makkelijke tips en help de biodiversiteit een handje!
Ga naar Ga naar

Aan Natuur voor elkaar werken mee