Welke groene ondersteuner moet ik hebben?

  • Een procesbegeleider helpt jouw school bij het nemen van belangrijke stappen. Hij/zij weet waar je rekening mee moet houden, kent allerlei tips en tricks en mogelijke valkuilen. Hoe sluit een groen plein aan bij jullie visie en werkwijze, wat moeten leerkrachten en leerlingen kunnen doen op het groene plein? En wat betekent dat voor het ontwerp? Een procesbegeleider kan jouw school ondersteunen van begin tot eind, of inspringen waar nodig.

  • Een ontwerper helpt jullie om deze voorwaarden en wensen te vertalen naar een concreet ontwerp. Welke onderdelen komen er op het plein en wat komt waar? Hoe zorg je voor een slimme indeling van het plein? Een ontwerper weet waar je rekening mee moet houden bij het ontwerp, zodat het plein in de praktijk ook goed bruikbaar is.

  • Een hovenier helpt bij de fysieke realisatie van jullie plan. Een deel van de werkzaamheden kunnen jullie waarschijnlijk zelf: tegels verwijderen, de moestuin aanleggen... Maar er zijn ook werkzaamheden die je beter aan een ervaren hovenier kunt overlaten. Een hovenier kan ook helpen met het opstellen van een beheerplan en het uitvoeren van onderhoud na de aanleg.

Aandachtspunten bij het kiezen van een professional

Het kan lastig kiezen zijn met welke procesbegeleider, ontwerper en/of hovenier je aan de slag gaat. We delen enkele tips:

  • Voor alle rollen geldt: het heeft een grote meerwaarde als de professional ervaring heeft met het vergroenen van schoolpleinen. Bij een groen schoolplein komen immers weer heel andere dingen kijken dan bij bijv. een grijs plein of een tuin. Vraag de ondersteuner naar relevante ervaringen en kennis op het gebied van groene schoolpleinen.
  • Vraag de professional om referentieprojecten en bekijk deze. Passen de resultaten die hij/zij heeft bereikt bij eerdere projecten bij jullie wensen?
  • Het is belangrijk dat groene ondersteuners goed met elkaar afstemmen. Het is bijvoorbeeld zonde als een hovenier het ontwerp niet goed interpreteert. Vraag vooraf na of zij bereid zijn tot een zorgvuldige overdracht.
  • Vraag de professional om een kennismakingsgesprek. Daarin zal je al snel kunnen merken of dit de persoon is die je zoekt.
  • Misschien is één van de ouders van je leerlingen wel ontwerper of hovenier. Het is natuurlijk heel fijn als hij/zij wil helpen en dit kan flink in de kosten schelen. Wees echter wel kritisch of deze ouder echt de professional is die jullie school nodig heeft; bovenstaande aandachtspunten gelden ook voor hem/haar.

Weer terug naar het overzicht van groene ondersteuners.


Zie wat jij kan doen, ga voor groen!

Benieuwd wat je in je eigen omgeving kunt doen aan groen? Zodat je je straks bevindt in een groene oase met prachtige Overijsselse dieren? Check onze welkomstkaarten met hele makkelijke tips en help de biodiversiteit een handje!
Ga naar Ga naar

Aan Natuur voor elkaar werken mee