Esmée Milan Bezema

“Hoi! Ik ben Esmée Milan Bezema en ons bedrijf is gevestigd in Kampen (en in Emmeloord, Noordoostpolder). Een mooie, klimaatbestendige toekomst creëren voor onze kinderen, de volgende generaties… dat is wat wij graag doen! Geen grijze buitenruimtes, maar groen: veel beplanting, circulariteit, waterinfiltratie en stimuleren van de biodiversiteit. De transitie van een grijs naar een groen schoolplein neemt een lange tijd in beslag, maar deze tijd hebben we hard nodig om alle betrokkenen in het traject mee te nemen. Ik begeleid scholen ontzettend graag gedurende het hele traject, maar ook daarna door het geven van diverse gastlessen over (nuts)beplanting, water, biodiversiteit en het klimaat en ons aandeel in de veranderingen hierin.”

Voor ons vallen de rollen van procesbegeleider, ontwerper en hovenier eigenlijk onder één dak. De grootste taak zit hem in het begeleiden van het proces naar een groen schoolplein. Door de verschillende partijen, van juffen/meesters en kinderen tot ouders en buurtbewoners, nauw te betrekken bij het traject ontstaan de mooiste ideeën welke verwerkt kunnen worden in het ontwerp. Wanneer de ontwerpfase klaar is, begint de aanleg. Ook een heel belangrijk gedeelte in het proces dat goed begeleid moet worden. Een deel van de werkzaamheden kunnen uitgevoerd worden met behulp van bovenstaande partijen, waarbij de focus uiteraard ligt op de kinderen. Het gedeelte wat in de voorbereiding en in de ontwerpfase vooral theoretisch was, wordt nu in de praktijk gerealiseerd. Dit vinden kinderen ontzettend leuk en het is ook hartstikke leerzaam. De betrokkenheid groeit waardoor de educatie in het gebruik en beheer van het schoolplein makkelijker kan worden voortgezet. Kortom, wij begeleiden iedere betrokken partij graag door alle fases heen: van voorbereiding tot gebruik en beheer.

Referenties 

Momenteel zitten we volop in de begeleiding van diverse scholen; van basis- tot bijzonder onderwijs. Iedere unieke plek met unieke mensen heeft een andere begeleiding nodig. Daar passen we ons graag in aan. Er is één ding die iedereen gemeen heeft: we begeven ons met z’n allen in de natuur. Groen geeft rust, ontspant, creëert. Het maakt ons mens: het enige wezen wat op een bewuste manier met natuur en groen om kan gaan.

Onlangs maakten we een groene buitenklas in een patio van een schoolgebouw. De kinderen hebben geholpen om keuzes te maken in het ontwerp: een moestuin met een mix van inheemse, vaste planten waar bijen en vlinders op af komen. Fruit, appels en peren die aan een boom groeien (i.p.v. in de winkel in een plastic verpakking). En een compostbank met drie compartimenten, zodat groenafval niet afgevoerd hoeft te worden, maar nuttig wordt gemaakt. De kinderen hebben geholpen met leeghalen, sjouwen, inplanten… Vol energie, de kinderen vonden het fantastisch. Laagdrempelige humor combineren met wetenschap, één en al luisterend oor. Tussendoor de ouders informeren over het belang van buitenspelen in de natuur, zodat er begrip ontstaat wanneer de kinderen met vieze kleding thuiskomen. Vieze kleding is een goed teken: de kinderen hebben zich compleet uitgeleefd op het groene schoolplein. Ze stralen van top tot teen.

 Een project bij bijzonder onderwijs lijkt een grotere uitdaging. Hoewel de andere partijen in deze setting weinig verschillen van standaard projecten (we hebben nog steeds de juffen en meesters, ouders en buurtbewoners) heeft één partij wat extra aandacht nodig: de kinderen. Maar niet veel, hoor. Ook deze kinderen kunnen een grote bijdrage leveren in de transitie van een grijs naar een groen schoolplein. In de natuur is er voor iedereen een plekje. Natuur verbindt.

Contact

Mail: info@ingroen.nl of welkom@huisjeboompjeplantje.nl 

Telefoon: 06-38121563

Website: via de mail kan ons handboek ‘De Groene School’ opgevraagd worden waar we dieper ingaan over wat groen met het welzijn doet van de kinderen, het schoolteam, de ouders en de buurtbewoners. Niet alleen het effect van een groen schoolplein wordt hierin besproken, maar ook het effect van groen binnen in het gebouw en de vele toepassingsmogelijkheden.


Zie wat jij kan doen, ga voor groen!

Benieuwd wat je in je eigen omgeving kunt doen aan groen? Zodat je je straks bevindt in een groene oase met prachtige Overijsselse dieren? Check onze welkomstkaarten met hele makkelijke tips en help de biodiversiteit een handje!
Ga naar Ga naar

Aan Natuur voor elkaar werken mee