Tjerk van de Lune

Ik ben Tjerk van de Lune, ontwerper van schoolpleinen, architect en vader van twee jonge zoons. Ons doel met Project Wijs is om kinderen meer, veilig, leuk en leerzaam buiten te laten spelen/bewegen. Dat zij geïnspireerd en gemotiveerd raken. Groene schoolpleinen met natuurlijke elementen dragen hiertoe bij. Wij hebben al vele groene schoolpleinen ontworpen. Wij werken daarvoor vaak samen met Beweeg Wijs en E4 realisatie. Achter elk ontwerp zit een duidelijke duurzame, ontwerp- en pedagogische visie.


Referenties 

  • Referentie 1: Het Sterrenpalet Eibergen

Dit is een van ons meest recente projecten en qua omvang en het aantal betrokken partijen vrij uniek. Wij hebben het plan in samenwerking met de landschapsarchitect van de gemeente Berkelland ontworpen. De gemeente heeft de hoofdlijnen voor het geheel uitgezet. Binnen het geheel hebben wij in overleg met alle partijen een groot deel ingevuld. Er zijn door de gemeente meerdere bewonersavonden georganiseerd, waaraan wij hebben deelgenomen. 

Samen met Beweeg Wijs uit Neede hebben wij het proces binnen de school en de raakvlakken met de gemeente begeleid. De wensen van het schoolteam en de kinderen hebben we vertaald naar een mooi, educatief, groen en realistisch plan. Samen met onze uitvoeringspartner hebben wij voor het schoolplein de kostenraming opgezet en samen ervoor gezorgd dat het plein inmiddels is uitgevoerd. 

Het plein bevat diverse soorten buitenklasjes, balansparcoursen, een insectenhotel, begroeiing die de biodiversiteit stimuleren, een survival parcours, speeltoestellen, circulaire valondergronden en Beweeg-Wijsbelijning op een verdiept sportveld, een hinkelbaan, een verkeerspleintje, een groot kingveld, et cetera. 

Wij hebben deze school geholpen met het aanvragen van de subsidie groene schoolpleinen van de provincie Gelderland. De school heeft inmiddels de maximale subsidie toegewezen gekregen.

  • Referentie 2: Honesch Haaksbergen

Deze basisschool ligt op een prachtige, groene locatie aan de Hasseltweg in het buitengebied van Haaksbergen. We hebben op basis van input vanuit de school het eerste ontwerp gemaakt. Dit ontwerp is in diverse duidelijke stappen met de school verder uitgewerkt tot een realistisch plan. In samenwerking met onze uitvoeringspartner hebben we een kostenraming gemaakt, op basis waarvan het plein is uitgevoerd. 

Alhoewel deze schoolomgeving al geweldig mooi was, hebben we juist nog meer aansluiting gezocht bij die groene omgeving. We hebben bestrating vervangen door groene waterdoorlatende ondergronden, waardoor de groene zones op het plein zelf zijn vergroot. In deze zones hebben we meer educatieve onderdelen opgenomen zoals een groot buitentheater, een insectenhotel, een zintuigenpad, een survival parcours met balans boomstammen, een klimnet en stappalen. De groene zones zijn tevens voorzien van nieuwe beplanting. 

In het bestrate deel zijn her en der tegels verwijderd voor kleine haagjes. Daarachter kunnen kinderen zich verstoppen, terwijl ze toch nog in het zicht blijven. De haagjes geven het plein een groener aanzicht. In de twee aangebrachte moestuintjes kunnen kinderen groente kweken. 


Op onze website staan foto's en voorbeelden. Dit jaar worden onze pleinen door een fotograaf op beeld gezet.

Contact

Mail: tjerk@projectwijs.nl 

Telefoon: 06-11295401

Website: www.projectwijs.nl


Zie wat jij kan doen, ga voor groen!

Benieuwd wat je in je eigen omgeving kunt doen aan groen? Zodat je je straks bevindt in een groene oase met prachtige Overijsselse dieren? Check onze welkomstkaarten met hele makkelijke tips en help de biodiversiteit een handje!
Ga naar Ga naar

Aan Natuur voor elkaar werken mee