Zorg

De heilzame werking van de natuur is geen nieuwe ontdekking. We lijken het gewoon vergeten! Al in de Middeleeuwen werden kloostertuinen aangelegd voor meditatie en herstel. Later volgden kuuroorden en sanatoria in de bergen, aan zee of in het bos. De natuur heelt.

Zorg is voor Natuur voor elkaar een redelijk nieuw domein. Zorg gaat over ziek zijn en beter worden, beter voelen onder invloed van groen. Natuur als therapie, natuur als hulp in de zorg. Maar ook: hulp voor de natuur zelf door cliënten en patiënten.

Investeren in de opbouw van een sterk Overijssels netwerk is een belangrijke voorwaarde voor draagvlak en mogelijkheden voor Groene Zorg. We funderen ons project mede op wetenschappelijk onderzoek. We starten in het eerste jaar met het inspireren en faciliteren van zorginstellingen zodat zij uiteindelijk zoveel mogelijk zelf hun zorgpraktijken kunnen vergroenen. Dat betekent concreet aandacht voor natuurbeleving & groene therapie, fysieke vergroening, inspiratie en tools en aandacht voor groen in zorgopleidingen door:

  • het opstellen van een levendige portfolio gevuld met goede voorbeelden, inspiratie en tools
  • het vormen van een sterk netwerk Zorg & Natuur met diverse zorginstellingen, die zelf aan de slag willen met groen in hun zorgaanbod
  • concrete ondersteuning te bieden aan zorginstellingen die willen vergroenen
  • ‘groene’ modules voor opleidingen in de zorg te ontwikkelen

Meer informatie

- Download hieronder het inspiratieboekje: Natuur als hulp in de zorg - Beleef de natuur digitaal!

- Werken in de natuur heelt! 

Nieuwsgierig? 

Peter Mol p.mol@ivn.nl en Marrit Klompe MB.Klompe@overijssel.nl vertellen je meer!Zie wat jij kan doen, ga voor groen!

Benieuwd wat je in je eigen omgeving kunt doen aan groen? Zodat je je straks bevindt in een groene oase met prachtige Overijsselse dieren? Check onze welkomstkaarten met hele makkelijke tips en help de biodiversiteit een handje!
Ga naar Ga naar

Aan Natuur voor elkaar werken mee