Inspiratie: 'Bouw en natuur geen gescheiden werelden meer'

Timo Beumer. Projectleider bij corporatie Vechtdal Wonen, die in Hardenberg sociale huurwoningen natuurinclusief gaat bouwen.

‘Bouw en natuur geen gescheiden werelden meer’

‘De nieuwbouw die wij de komende jaren willen realiseren ligt op de grens van de bebouwde kom en het groen, tegen het Vechtpark. Dan is het logisch dat je bij de bouw ook rekening houdt met de natuur. Dat betekent echt niet dat huizen ingrijpend anders moeten worden gebouwd. Het kan al met heel bescheiden maatregelen: nestkasten voor zwaluwen, een onderste dakpan vervangen door een holte waarin vogels kunnen nestelen. En veel groen in de wijk want daar profiteren niet alleen de dieren van maar ook de bewoners. Groen ontspant en maakt vrolijk. In het groen ontmoeten mensen elkaar. En als het aantal vogels toeneemt heb je ook minder last van bijvoorbeeld processierupsen, muggen of andere dieren die voor overlast zorgen.

Het probleem is dat wij heel veel weten van bouwen, maar minder van de natuur. Dat is geen onwil, maar bouwkennis en natuurkennis waren tot voor kort gescheiden werelden. Plat gezegd wist ik alleen dat een boom groen is en een stam heeft. Maar als je je er in gaat verdiepen en bij mensen met natuurkennis te rade gaat, kom je erachter dat in Overijssel wel meer dan 100 bedreigde diersoorten zijn, elk met eigen eisen aan hun leefgebied. Dan is een hele wijk vol dezelfde bomen en planten dus niet echt zinnig. Als corporaties en gemeenten dan een steentje kunnen bijdragen door net even een andere boom te kiezen of meer variatie in de beplanting aan te brengen dan doen we dat graag. Het mooie is dat binnen Natuur voor Elkaar bouwers en natuurmensen met elkaar in contact komen. Daardoor kan de bouw van zo’n nieuwe wijk echt beter worden. Wij willen best nestkasten ophangen of andere maatregelen nemen, maar als we ze verkeerd plaatsen heb je nog niks gewonnen.

Ik merk dat het bewustzijn dat we de zaken anders aan moeten pakken echt groeit. We zijn het praten over duurzaamheid en biodiversiteit voorbij, we willen er mee aan de slag. Zeker de jonge generatie bouwers neemt bijvoorbeeld zonnepanelen al heel vanzelfsprekend in bouwplannen mee. Ik merk aan mezelf ook dat ik anders naar de leefomgeving ben gaan kijken. Soms maak je al met heel kleine aanpassingen een groot verschil, waarom zou je dat dan niet doen?’


Zie wat jij kan doen, ga voor groen!

Benieuwd wat je in je eigen omgeving kunt doen aan groen? Zodat je je straks bevindt in een groene oase met prachtige Overijsselse dieren? Check onze welkomstkaarten met hele makkelijke tips en help de biodiversiteit een handje!
Ga naar Ga naar

Aan Natuur voor elkaar werken mee