Natuurinclusieve landbouw

De ontwikkeling naar meer natuurinclusieve landbouw - de positieve wederkerige relatie tussen landbouw en de natuur en productie in harmonie met de omgeving - is al enige tijd gaande. Bijvoorbeeld vanuit het provinciale uitvoeringsprogramma Agro & Food. Deze ontwikkeling kan nog verder versterkt worden, wat ook de reden is waarom hij is opgenomen in het programma Natuur voor Elkaar.  

De transitie naar een duurzame landbouw hangt ook vooral samen met het consumentengedrag. De consument kan deze transitie versnellen als hij bijvoorbeeld zijn producten rechtstreeks afneemt (kortere keten) en ziet hij hoe het agrarische bedrijf zijn voedsel produceert en verwerkt. Zo krijgt hij meer gevoel en waardering voor het voedsel, het productieproces en het agrarische bedrijf. De ondernemer krijgt bovendien een hogere marge op zijn producten omdat in de productie- en leveringsketen schakels wegvallen.


Zelf aan de slag

Natuur creëren bij en om boerenbedrijven geeft een flinke boost aan de biodiversiteit. Maar hoe zorg je er nou voor dat dieren en planten zich welkom voelen op je erf? Hoe je dit makkelijk zelf kunt doen, in kleine stapjes, staat duidelijk omschreven in onze welkomskaarten. Kijk hieronder, bij downloads, voor de welkomskaarten over landschapselementen en erven.

Wil je nóg meer weten over natuurinclusieve landbouw? Onder het tabje "Aan de slag!" hieronder vind je een overzicht van verschillende cursussen waarbij je je kennis kunt verbreden en verdiepen. Neem snel een kijkje.Zie wat jij kan doen, ga voor groen!

Benieuwd wat je in je eigen omgeving kunt doen aan groen? Zodat je je straks bevindt in een groene oase met prachtige Overijsselse dieren? Check onze welkomstkaarten met hele makkelijke tips en help de biodiversiteit een handje!
Ga naar Ga naar

Aan Natuur voor elkaar werken mee