Bedrijventerreinen

Bent u parkmanager en werkt u aan een aantrekkelijk bedrijventerrein met een sterk vestigingsklimaat? Of bent u ondernemer en wilt u werken aan de tevredenheid en productiviteit van uw werknemers? Of hecht u aan een goede relatie met uw omgeving?

Denk dan eens na over de vergroening van uw bedrijventerrein. In het traject ‘Natuurlijk Kapitaal: Groen ondernemen loont’ is gezocht naar de kansen voor meer groen op bedrijventerreinen. Om de natuur, economie en samenleving nog beter met elkaar te verbinden. Het resultaat is een inspirerende vouwkaart, op deze webpagina te downloaden. Deze plattegrond biedt, met behulp van inspirerende voorbeelden en informatie, aanknopingspunten om met groen op bedrijventerreinen aan de slag te gaan. Groen op een bedrijventerrein verhoogt de vastgoedwaarde en zorgt er daarnaast voor dat het terrein minder warm wordt in de zomer en weerbaarder wordt tegen wateroverlast. U kunt zelfs geld besparen. Door te investeren in groen op het bedrijventerrein gaat de energierekening omlaag en kan er verminderde schade zijn in het geval van heftige regenval. Ook kan een groen bedrijventerrein leiden tot minder ziekteverzuim en wordt de werkomgeving aantrekkelijker voor werknemers.

Hier vindt u als ondernemer of beheerder inspirerende voorbeelden, tips en regelingen om zelf met vergroenen aan de slag te gaan. Ontdek wat groen u oplevert!

Groen op uw bedrijventerrein is waardevol en zorgt voor kostenbesparing, oftewel ‘geld met groen’. Wist u dit al over groen op bedrijventerreinen?

  • Wilt u minder kosten door wateroverlast? Wadi’s en halfbestrating zijn hiervoor uitstekend geschikt! Deze zorgen er voor dat water beter in de bodem kan infiltreren, wat ondergelopen straten en kelders voorkomt.
  • Wilt u productievere en gezondere werknemers? Vergroening in de omgeving kan een goede investering zijn! Werknemers worden van groen namelijk productiever, zijn geconcentreerder, ervaren minder stress en zijn minder vaak ziek.
  • Wilt u kosten besparen op verkoeling? Een groen dak is een goede optie! Groene daken kunnen de binnentemperatuur namelijk tot wel 3 graden verkoelen, wat weer scheelt in de kosten. Tevens verhogen groene daken de biodiversiteit, verbeteren ze de waterafvoer en zorgen ze, indien gecombineerd met zonnepanelen, voor een hoger rendement.
  • Wilt u goed doen voor mens en natuur? Het aanleggen van groen verhoogt de biodiversiteit en maakt het terrein aantrekkelijk voor werknemers!

Regelingen

Welke eerste stappen kunt u als ondernemer zetten om met groen aan de slag te gaan? Bekijk deze opties!

Helpdesk Natuurlijk Kapitaal
Deze helpdesk biedt bedrijven een kosteloze ondersteuning en advies over hoe aan de slag te gaan met groen en biodiversiteit op het bedrijventerrein helpdesknatuurlijkkapitaal.nl

NL Greenlabel
Maak met uw ondernemersvereniging een strategie voor vergroening op uw terrein. NL Greenlabel geeft hierbij advies. Kijk op nlgreenlabel.nl voor meer informatie.

Natural Captains Overijssel & Waardemakers Overijssel
Deze twee netwerken ondersteunen ondernemers om samen te verduurzamen en kennis te ontwikkelen en delen. Aanmelden of meer info? Neem dan contact op met VNO-NCW Midden.

Subsidie groene daken of gevels
Informeer bij uw gemeente of er subsidie beschikbaar is (zoals in Almelo en Hengelo). Subsidies kunnen variëren tussen de €17 en €60 per m2. Ook bieden sommige gemeenten (zoals Zwolle) een groene lening. Daarnaast zijn er mogelijkheden om via MIA\VAMIL fiscaal voordeel te behalen voor groene investeringen.

Subsidie Natuur en samenleving 2.0
Heeft u een plan om de kwaliteit van natuur in de bebouwde omgeving te verhogen? De subsidie Natuur en Samenleving 2.0 biedt tot €35.000 per aanvraag. Contact: Subsidieloket Overijssel en natuurensamenleving@overijssel.nl

Tijdelijke Natuur
Ziet u tijdelijke natuur als een kans voor uw bedrijventerrein? Lees meer over deze goede mogelijkheid om met groen aan de slag te gaan op tijdelijkenatuur.nl

Water op terrein
Wilt u weten hoe uw bedrijventerrein er uitziet na een heftige regenbui, bekijk dan de Klimaatatlas via wdodelta.klimaatatlas.net of de Wateratlas van provincie Overijssel via www.gisopenbaar.overijssel.nl/viewer/app/wateratlas/v1

Green Deal Groene Daken
De Green Deal Groene Daken werkt aan kansrijke verdienmodellen rond groene daken. Meer informatie of meedoen? Kijk op greendealgroenedaken.nl

Provinciale regelingen

Kijk welke regelingen voor ondernemers en bedrijventerreinen beschikbaar zijn op https://www.overijssel.nl/loket/subsidies/.


Meer informatie over bedrijventerreinen


Zie wat jij kan doen, ga voor groen!

Benieuwd wat je in je eigen omgeving kunt doen aan groen? Zodat je je straks bevindt in een groene oase met prachtige Overijsselse dieren? Check onze welkomstkaarten met hele makkelijke tips en help de biodiversiteit een handje!
Ga naar Ga naar

Aan Natuur voor elkaar werken mee